Bilbatterier skal behandles med respekt

Bilbatterier skal behandles med respekt

11. apr 2018

Bilbatterier holder, ligesom alle andre batterier, ikke for evigt. Nu er vi endelig ved at se en ende på vintersæsonen, og det bliver også værdsat af dit bilbatteri. Nye bilbatterier burde som udgangspunkt ikke have haft udfordringer over vinteren, men er dit bilbatteri ældre, bør du overveje at skifte det ud til sommeren.

Selvom vi i år har haft en lettere forsinket vinter, har den været hård, og det gælder også for dit bilbatteri. Særligt for ældre bilbatterier er belastningen større om vinteren. Det skyldes, at der ofte bliver brugt mere strøm, fx hos blæseren og ved sædevarme. Dit bilbatteri har altså ikke fået en lige så effektiv og vedvarende opladning, da generatoren har brugt en masse energi på at tilføre varme til bilen.

Det kan godt betale sig at sætte sig ind i, hvordan du skal behandle dit bilbatteri. Hvis du ved, hvordan bilbatterier fungerer, og hvordan du forlænger deres levetid, kan du undgå at skulle købe nyt bilbatteri efter hver eneste vintersæson.


Hvordan fungerer bilbatterier?

Uanset om bilbatterier bliver brugt eller ej, vil de med tiden blive drænet for energi. Som udgangspunkt bør du minimum udskifte dit bilbatteri efter seks år. Det er dog ikke ensbetydende med, at alle bilbatterier har en levetid på seks år. Levetiden for bilbatterier afhænger i høj grad af mærket, samt hvordan det behandles.

Bilbatterier bliver opladt, samtidigt med at de aflades. Det kræver dog, at motoren er tændt, da batteriet ellers blot vil aflade. Det er derfor, du ikke må lade lyset eller radioen stå tændt for længe, uden at motoren er tændt. Kommer du til dette, kan du risikere, at bilen ikke vil starte. Oftest kan der vækkes liv i batteriet med hjælp fra startkabler. Det ændrer dog ikke på, at det vil slide unødvendigt meget på batteriets levetid, hvis det bliver brugt, uden motoren er tændt.

Bilbatterier vil også have en væsentligt kortere levetid, hvis du udelukkende kører meget korte ture i din bil. Jo længere ture du kører, jo mere fornyet energi vil du også tilføre batteriet. Hvis du udelukkende kører korte ture, er det altså ikke sikkert, at du får opladt batteriet, i takt med at det aflades. Kan de korte ture ikke undgås, kan du med fordel lade batteriet med en ekstern bilbatteri lader. Har dit batteri været tomt og er blevet livet op ved hjælp af startkabler, er det også særligt vigtigt, at du får brugt din bilbatteri lader eller får kørt en lang tur, så du kan lade batteriet op.

Selv hvis du passer særligt godt på dit bilbatteri og sørger for at køre lange ture ofte, vil det stadig ikke holde for evigt. Inden du bekymringsfrit kører sommeren i møde med dit gamle bilbatteri, bør du undersøge, om det kan klare en sæson mere.


Men mit bilbatteri har jo klaret sig igennem vinteren?

Som bilerne er blevet bedre udstyret og hurtigere igennem året, har bilbatterier også fået væsentlig mere betydning. Elektronikken hos biler er blevet langt mere avanceret, og det stiller også langt højere krav til bilens batteri. I dag bliver bilbatterier ikke blot belastet af den strøm, du

bruger, mens du kører bilen. Der findes op til flere sensorer, der tager strøm fra batteriet døgnet rundt. Selv hvis du lader bilen stå stille over en hel eller flere sæsoner, kan du ikke regne med, at batteriet vil være i topform.

De fleste bilejere antager, at bilens batteri uden problemer kan leve videre til næste år, hvis det har klaret sig igennem vinteren. Måske er du lettet nu, hvor vinteren endelig er ved at være ved ende. Måske har du slet ikke overvejet at kigge på nye bilbatterier eller få tjekket tilstanden på dit nuværende batteri. Hvis det er tilfældet, bør du give batteriet en ekstra tanke.

Selv hvis dit bilbatteri har klaret sig igennem vinteren, betyder det ikke, at det kan klare sig igennem sommeren. Desværre kan det ikke undgås, at bilbatterier fungerer efter samme princip som andre batterier. De bliver ikke stærkere af at klare sig igennem større belastninger. Du kan faktisk risikere, at den hårde vinter og det større strømforbrug har drænet batteriet for dets sidste kræfter. Derfor bør du få undersøgt batteriets tilstand, inden det er for sent.


Hvis batteriet stiller træskoene

Døde bilbatterier er oftest årsagen til behov for vejhjælp. Måske har du også oplevet, at din bil ikke har villet starte om morgenen, hvor temperaturen har været under frysepunktet. Vinteren er nemlig også hård for bilbatterier i den forstand, at kulden kan gå ind og aflade batteriet fuldstændigt, hvis bilen står stille.

Du kan få liv i døde bilbatterier igen ved hjælp af startkabler. Det kræver dog en ekstern strømkilde, eller at der er en i nærheden, der kan hjælpe med en anden bil, hvis batteri er funktionelt. Derudover kan det være farligt selv at operere med startkabler. De skal nemlig påføres i en helt bestemt rækkefølge og med en tålmodighed, der ikke altid kan være nem at finde frem.

Hvis ikke du har mulighed for selv at starte bilen ved hjælp af startkabler, kan du ringe efter starthjælp. Dette vil også være det sikre valg, hvis ikke du har erfaring med selv at få liv i batteriet.


Hvilke bilbatterier har længst levetid?

Har du besluttet dig for, at batteriet trænger til en udskiftning, kan du godt begynde at overveje, hvilket mærke du skal gå efter. På Batteribyen finder du et stort udvalg af billige bilbatterier uden, at du behøver og gå på kompromis med kvaliteten heraf.

Der er forskel på levetiden for bilbatterier, alt efter hvilket mærke du vælger at investere i. Du kan købe en masse billige bilbatterier, men det er ikke altid det bedste valg. Vil du gerne forlænge batteriets levetid, bør du overveje bilbatterier af høj kvalitet. Et Varta bilbatteri koster måske lidt mere end standard billige bilbatterier, men det vil du også kunne mærke på levetiden. Et Varta batteri har oftest en levetid, der er op til 2-3 gange længere end andre bilbatterier. Det kan derfor betale sig at sætte sig ind i, hvilket mærke der er det rigtige for din bil. Med et nyt Varta bilbatteri kan du for eksempel være sikker på, at din bil er klar til skiftende sæsoner de kommende år. 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce