Når man kører rundt i landet i sin bil, så er det ikke altid det letteste at blive skarp på, hvilke plader der skal være på bilen, og hvilke regler der gælder for de forskellige typer af nummerplader. Der findes nemlig forskellige slags nummerplader, og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken type man skal have på sin bil.
De mest almindelige nummerplader er de hvide, og det er derfor også dem, som de fleste danskere kender til. Udover de hvide, så findes der også plader med og uden EU-symbol, papegøjeplader og ikke mindst de gule plader. Og det er netop de gule plader, som vi nedenfor forsøger at gøre dig lidt klogere på at forstå. Udover at der er skrevet de tre vigtigste regler, så kan du også på https://www.tjekbil.dk/gule-plader lære endnu mere om, hvad de gule plader går ud på.
Kravene for at køre med gule plader
Det er som regel varebiler, der har formålet at transportere gods eller varer for et firma, som må køre med de gule plader. For de biler, som kører med gule plader, gælder reglerne, at varebilen specifikt skal være indrettet til transport af gods og varer, og at firmaets navn skal være synligt på begge af bilens sider.
Udover at varebilen skal være indrettet til transport af gods og varer, og at bilen skal have virksomhedens navn synligt uden på bilen, så skal cvr-nummeret også være tydeligt, og totalvægten på godset på ikke komme over de fire tons.
Det er attraktivt for mange firmaer at have en firmabil med de gule plader på, fordi firmaerne blandt andet kan spare registreringsafgiften og momsen, hvis deres bil har de gule plader på. Når der tales om SKAT og moms, så er der overordnet to kategorier, hvor det er vigtigt at få defineret, hvilken kategori firmabilen placerer sig i. Man skal vide, om bilen er specialindrettet eller ej, og definitionsmagten af det ligger alene hos SKAT.
Man må ikke køre privat i en bil med gule plader på
Det kan være rigtig svært at gennemskue, hvilke regler der gælder for de biler, som har gule plader på. Danskerne har mange spørgsmål i forhold til nummerpladerne generelt, men et af de spørgsmål, som går igen flest gange i forbindelse med de gule plader, er om man køre rundt i en bil med gule plader på i private sammenhænge.
Det er et spørgsmål, som er helt naturligt, at man kan være i tvivl om svaret på. Årsagen til det er blandt andet, at reglerne for hvornår man må køre i en bil med gule plader på, og hvornår man ikke må, er placeret i en gråzone. Det korte og simple svar på spørgsmålet er, at en firmabil med gule plader på ikke må bruges til at køre rundt i, i det private.
Men selvom man er klar over, at en bil med gule plader på ikke må køres rundt i privat, så kan det stadig være svært at skelne mellem, hvornår det er firmakørsel og hvornår det er privat kørsel. Er man i tvivl, så kan det anbefales, at man læser den guide, som ligger inde på SKATs egen hjemmeside.
Her er undtagelserne for hvornår du må køre med gule plader
Det er allerede blevet nævnt, at man ikke må køre rundt privat i en bil, som har gule plader på, hvis der er tale om handlinger som indkøb til eget hjem, kørsel til og fra fritidsaktiviteter eller transport af private ting. Dog findes der undtagelser for, hvornår det alligevel er tilladt for ansatte i et firma at bruge firmabilen som transport i private sammenhæng.
Nedenfor er der nævnt nogle eksempler på, hvornår det er tilladt at bruge firmabilen i private sammenhæng. Det er lovligt at køre rundt i en bil med gule plader på, hvis:
- Bilen skal bruges til at køre hjem, når man samtidig skal bruge bilen erhvervsmæssigt den næste dag
- Der er tale om at hente mad i arbejdstiden eller kørsel til og fra spisning
- Man har skiftende arbejdstider, så bilen bliver brugt mellem sin bopæl og det bestemte arbejdssted
Dog kan det stadig være svært at være 100% sikker på, hvornår det er lovligt at køre med de gule plader, og hvornår det ikke er. Der vil altid være en række af krav, som skal være opfyldt, og er de ikke det, så kan det have alvorlige konsekvenser. For eksempel at der skal betales SKAT af bilen i alle de år, hvor den har været tilknyttet firmaet.