Grøn omstilling, grøn energi, grøn, grøn, grøn. Vi bliver eksponeret for det dagligt. I Danmark er vi stolte over vores miljøbevidsthed og vores indsats for den grønne omstilling. Der er dog lang vej endnu. For de fleste kan omstillingen af vaner virke uoverskuelig, men med enkelte ændringer kan du gøre mere end du tror. Grøn energi er en af de store spillere når det handler om grøn omstilling, og med mere grøn energi kan vi sammen hjælpe miljøet. Læs med her og find ud af, hvordan grøn energi både hjælper kloden og dit og din husstand.
Vores miljøvenlighed halter
Det er ikke nogen hemmelighed, at den grønne omstilling fylder meget hjemme i lille Danmark. Vores politikere, dagligvarebutikker, virksomheder mm., har alle miljøvenlighed på dagsorden, men det er ikke nok, at kun offentligheden kæmper for den grønne omstilling. I Danmark er vi i de seneste år blevet bedre til at sortere affald og handle miljøbevidst, men udviklingen skal rykke sig mere, hvis vi vil nå vores CO2 reduceringsmål. Som boligejer er der en masse, som du kan gøre for at hjælpe omstillingen. En vigtig omstilling er tilvalget af grøn energi, fremfor andre energikilder.
Hvad er grøn energi?
Der bliver snakket meget om det, men hvad er grøn energi egentlig? Og hvorfor bør du, som boligejer, skifte til grøn energi?
Grøn energi er bæredygtig energi. Grøn energi er ikke nødvendigvis en energiform, som ikke udleder nogen former for CO2, men derimod en vedvarende energiform, som udleder meget små mængder CO2. CO2 er et kulstof, som forurener luften og ødelægger det beskyttende ozonlag, som beskytter jorden mod solens farlige stråler. Huller i ozonlaget er farlige og kan tage lang tid om at mindskes, men det er ikke umuligt. Grøn energi, som nedsætter CO2 mængden i atmosfæren, er derfor vigtig, da det er en energiform, som er bedre for miljøet. De mest anvendte og kendte bæredygtige energityper er solenergi, såsom solceller, vindenergi, her taler man oftest om vindmøller og jordenergi, såsom jordvarme. Ved at anvende grøn energi mindsker man brugen af fossile brændstoffer, såsom olie og kul, hvilke er skadelige for miljøet.
Sådan får du grøn energi derhjemme
Hvis du gerne vil være med til at sikre den grønne omstilling, kan du få udskiftet din energikilde til en mer ebæredygtig én. Bl.a. kan du udskifte dit gamle oliefyr med et naturgasfyr, som udleder meget mindre mængder CO2. Med en varmepumpe kan du opvarme din bolig gennem den luft, som er udenfor. Varmepumpen omsætter luften til varme og varmer på denne måde din bolig. En varmepumpe kan også opvarme vandet i din bolig. Et større tiltag er at anskaffe solceller. Solceller forveksles tit med solvarmeanlæg, men de to gør ikke det samme. Solvarmeanlæg laver varmer og opvarmer vandet i din bolig, hvorimod et solcelleanlæg genererer elektricitet. Et solcelleanlæg kan være ret omkostelig men en investering, som tjener sig selv ind med årene. Et solcelleanlæg har ca. en levetid på 30 år og de fleste leverandører har en effektivitetsgaranti på 20-25 år. I Danmark er det lovkrav, at en solcelleanlægsinstallation skal foretages af en installatør med den rette autorisation. Et solcelleanlæg kan kombineres med en varmepumpe eller jordvarme og derved skabe et hybridanlæg, som kan dække alle boligens strøm- og varmeudgifter.
Sådan virker solceller
Solcelleanlæg opsættes i sektioner eller moduler, som de også kaldes. Sektionerne omfatter 30 til 80 solcelleenheder, antallet kommer an på enhedens størrelse. Et modul består af siliciumplader, som er loddet sammen. Når solens stråler rammer modulerne producerer modulerne strøm. Strømmens styrke afhænger af, hvor skarp solens stråler er og hvor stor solcellen er. Modulerne optager altså energi fra solens stråler og omdanner energien til elektricitet. Denne proces sker helt uden CO2 forurening. Ifølge Greenmatch.dk kan solceller omsætte ca. 20% af lysets energi til strøm. Et solcelleanlæg producerer mest strøm i dagtimerne, hvilket giver god mening da det er om dagen, at solen stråler. At anlægget kun producerer strøm om dagen betyder ikke, at du kommer til at mangle strøm på en gråvejrsdag eller når solen går ned. Solcelleanlægget producerer mere strøm end du forbruger. Den overproducerede strøm transporteres ud til et offentligt elnet, hvor strømmen kan transporteres tilbage til dit hjem, når du behøver den. Strømmen bliver på denne måde lagret til når du skal bruge den.