Dette skal du vide om befordringsfradraget

Dette skal du vide om befordringsfradraget

2. nov 2021
Befordringsfradraget, bedre kendt som kørselsfradrag, er en fradrag som mange hundrede tusinde danskere har ret til. Med befordringsfradraget, kan det pludseligt svare sig at bo længere væk fra din arbejdsplads, da du ikke selv ender med at betale de udgifter du nu end måtte have til transport frem og tilbage. Her i artiklen har vi samlet nogle af de vigtigste ting, som vi mener du bør vide om befordringsfradrag.

Hvornår kan jeg få befordringsfradrag?
Har du mere end 24 km på arbejde, og vælger du at køre i din egen bil, har du ret til kørselsfradrag. Har du mindre end 24 km på arbejde kan du ikke få befordringsfradrag, og her skal du selv ind og forhandle med din arbejdsgiver om at få dækket dine udgifter til transport, hvis det er noget de tilbyder. Kørselsfradraget gælder på alle typer af biler som kører på på fossile brændstoffer, herunder benzin, diesel og hybrid. Befordringsfradraget gælder ikke for elbiler, uanset hvor langt du end måtte have på arbejde.

Befordringsfradraget gælder ikke på kørsel der i forvejen er dækket af din arbejdsgiver, og det skal således være dine egne udgifter, som befordringsfradraget kompensere for.

Kan mere end en person pr. køretøj få befordringsfradraget?
Mange er begyndt at lave samkørselsordninger på arbejdspladsen, hvilket er sundt for ikke bare økonomien, men også for klimaet. Vælger i at køre flere sammen i én bil, kan i faktisk også godt alle søge om befordringsfradraget for samme rute. Ejer du en bil med syv sæder, kan du derfor i princippet fylde den op med seks andre kollegaer, hvor i alle får befordringsfradraget, selvom der kun har været udgifter til brændstof i en bil.  

Hvad er kørselsfradraget på i dag?
Der er forskellige takster for befordringsfradraget alt efter hvor langt du har på arbejde, samt om du kører i bil, motorcykel og knallert. De fleste tager dog bilen, og her ligger befordringsfradraget i skrivende stund på 1,90 kr. pr. km, hvis du har mellem 25 til 120 km på arbejde. Har du længere end 120 km på arbejde, vil satsen herefter falde til 0,95 kr. pr. km.

Disse takster kan for nogle fremstå nye, og det er også sådan, at kørselsfradraget er faldet fra udgangen af 2020 som konsekvens af nyere teknologier i bilerne, som tillader bilerne at kører længere på literen. Før 2021 var taksterne således på henholdsvis 1,96 kr. pr. km og 0,98 kr. pr. km.

Særlige takster for kørselsfradrag
De førnævnte takster gælder dog ikke for alle, hvor der er flere undtagelser, hvor taksterne er noget højere. Dette gælder blandt andet for en lang række af landets yderkommuner, hvor de fleste vanligt har noget længere på arbejde grundet de geografiske forhold. Det samme gælder for flere danske småøer, som ikke er brofaste. Flere af disse yderkommuner og småøer kan således få et forhøjet befordringsfradrag, hvilket du kan læse mere om på blandt andre Skat.dk´s hjemmeside.

Sidst men ikke mindst, findes der også flere danske broer som i dag har særlige fradragsordninger. Dette gælder for blandt andre Storebæltsbroen, Øresundsbroen og Fjordforbindelsen ved Frederikssund, hvor du er berettiget til befordringsfradraget hver gang du transportere dig frem og tilbage på vej til og fra arbejde.

Kan jeg få kørselsfradrag for studie og frivillig arbejde?
Helt kort og enkelt. Nej, du kan ikke få kørselsfradrag på vej til og fra studiet eller i forbindelse med frivilligt arbejde.

Som studerende er SU´en blandt andet til for at hjælpe unge med transport til og fra studiet, hvortil du ikke har mulighed for at søge yderligere støtte til transporten. Som ung kan du dog sagtens have et studiejob med befordringsfradrag på. Faktisk er det ligegyldigt hvilken type af job du besidder, da alle typer af betalt job giver adgang til befordringsfradraget. Fast arbejde, et studiejob, flexjob, deltid og alt det andet. Så længe det er lønnet arbejde.

Hvordan får jeg befordringsfradraget?
Befordringsfradraget er desværre ikke noget du bare får automatisk. Du skal selv ind og søge om den. Det gør du på Tastselv på Skat.dk, hvor du kan rette dit årsopgørelse til. Her finder du også værktøjer der kan hjælpe dig med at regne ud, hvor højt kørselsfradrag du har ret til, hvis du oplyser dem om din hjemadresse og arbejdsplads. Har skal det være muligt for dig at kunne dokumentere afstanden og udgiften til og fra arbejde, hvilket du også kan læse meget mere om på Skat.dk´s hjemmeside. 

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce