Copyright © gælder hvor længe? {{forumTopicSubject}}
Hejsa BG folk.
Jeg ville lige høre om der var nogen som sikkert kunne svare mig på eller henvise til links omkring copyrights.
Jeg mener at have læst eller hørt at et copy right skal fornyes hvert år, hvis det er et copyright som er årstal bestemt.
Her er følgende eksempel:
Copyright © 1998 Baum Tools Unlimited Inc. All rights reserved.
Reproduction in whole or in part in any form or medium without express written permission of Baum Tools Unlimited Inc. is prohibited.
Vil dette 1998 ikke indikere at copy righted kun gælder for indeværende år (1998) eller hvordan skal det forståes.
Håber lidt på en jura nørd kan komme med et svar.
dec 2003
Følger: 26 Følgere: 26 Biler: 1 Emner: 48 Svar: 2.919
Normalt gælder den "evigt" eller så længe firmaet vil holde den
feb 2007
Følger: 132 Følgere: 136 Biler: 9 Emner: 83 Svar: 3.007
jul 2003
Følger: 9 Følgere: 9 Biler: 1 Emner: 255 Svar: 3.967
jun 2004
Følger: 65 Følgere: 70 Biler: 8 Emner: 124 Svar: 3.412
Er det bare gæt eller formodninger i kommer med, eller hvor stammer jeres viden fra?
Ikke fordi jeg ikke tror på det, men det kunne være rart at have det på skrift eller noget, da jeg skal bruge det i anden forbindelse
aug 2004
Følger: 1 Biler: 1 Emner: 4 Svar: 16
I følge den side så er det 20 år Burde vel være det samme som i USA?
dec 2003
Følger: 26 Følgere: 26 Biler: 1 Emner: 48 Svar: 2.919
Den danske lov om ophavsret har undergået mange ændringer de senere år - på grund af de nye tider og måske især på grund af globalisering, herunder Danmarks medlemskab af EU. Ophavsretten er i vidt omfang reguleret ved internationale konventioner.
Ophavsretsloven blev senest grundlæggende revideret i 1995, men er også siden da ændret en del, senest i december 2005. Loven indledes på følgende måde:
Beskyttede værker:
§ 1. Den, som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket, hvad enten dette fremtræder som en i skrift eller tale udtrykt skønlitterær eller faglitterær fremstilling, som musikværk eller sceneværk, som filmværk eller fotografisk værk, som værk af billedkunst, bygningskunst eller brugskunst, eller det er kommet til udtryk på anden måde.
Stk. 2. Kort samt tegninger og andre i grafisk eller plastisk form udførte værker af beskrivende art henregnes til litterære værker.
Stk. 3. Værker i form af edb-programmer henregnes til litterære værker.
Ophavsretsloven indeholder udover en beskyttelse af litterære og kunstneriske værker også en beskyttelse af de såkaldte nærtstående rettigheder, som er ophavsretslignende rettigheder, der tillægges udøvende kunstnere og forskellige typer af producenter. De centrale ophavsretlige beføjelser, som tillægges rettighedshaverne, er retten til eksemplarfremstilling og tilgængeliggørelse for almenheden (fx offentlig fremførelse).
[redigér] Bearbejdelse
Den der oversætter eller på anden måde bearbejder et værk har ophavsret til værket i den bearbejdede form, jf. ophavsretslovens § 4. Der kan dog ikke rådes over værket på en måde, som strider mod ophavsretten til originalværket. Det vil eksempelvis sige, at oversætteren af en roman ikke må fremstille eksemplarer af den oversatte roman eller stille den rådighed for almenheden ved fx salg uden samtykke fra forfatteren til den originale roman. Er beskyttelsestiden for originalværket udløbet, kan en oversætter dog frit udnytte sin oversættelse.
[redigér] Citatretten
I henhold til den danske ophavsretslovs § 22 er det tilladt at citere fra et offentliggjort værk, såfremt det sker i overensstemmelse med god skik og i det omfang, som betinges af formålet. Tilsvarende bestemmelser gælder i andre lande.
Der findes ingen matematiske grænser for, hvor meget man må citere af andres værker. Der gælder således ingen regel om, at det er tilladt at citere fx 1/20 af en bog på 200 sider eller ¼ side af en avisartikel. Hver enkelt citatsituation må bedømmes konkret. Værker af billedkunst kan som udgangspunkt ikke citeres.
Citatretten medfører dog på ingen måde at et værk kan gengives i sin helhed, da ophavsretslovens § 2 giver eneret til fremstilling af eksemplarer. Yderligere indskrænkes citatretten af ophavsretslovens § 3, stk. 2 der medfører at et værk hverken må ændres eller gøres tilgængeligt i en form eller sammenhæng der er krænkende for ophavsmanden.
[redigér] Beskyttelsestid
Beskyttelsestiden er den tid et værk er beskyttet. Når beskyttelsestiden er udløbet, kan værket frit udnyttes - alle økonomiske rettigheder ophører. Visse af de moralske rettigheder fortsætter dog efter beskyttelsestidens udløb.
Beskyttelsestiden for værker er 70 år regnet fra udgangen af ophavsmandens dødsår. Hvis der er flere ophavsmænd gælder den længstlevendes dødsår. De nærtstående rettigheder har en kortere beskyttelsestid, som er angivet i bestemmelsern, typisk 50 år fra produktionen.
Fordi beskyttelsestiden blev øget i 1995 (fra 50 til 70 år) med tilbagevirkende kraft, er der en særlig situation for værker af ophavsmænd, der er døde i perioden fra 1. januar 1925 til 31. december 1944. Rettighederne til disse blev "genoplivet" i 1995.
dec 2003
Følger: 26 Følgere: 26 Biler: 1 Emner: 48 Svar: 2.919
aug 2004
Følger: 1 Biler: 1 Emner: 4 Svar: 16
jun 2004
Følger: 65 Følgere: 70 Biler: 8 Emner: 124 Svar: 3.412
Eller hvordan skal det forståes?
Måske et dumt spørgsmål, men heller et for meget end et for lidt
jun 2004
Følger: 65 Følgere: 70 Biler: 8 Emner: 124 Svar: 3.412
jun 2004
Følger: 65 Følgere: 70 Biler: 8 Emner: 124 Svar: 3.412
Tak for de hurtige svar og links
Copyright © gælder hvor længe?