{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}

Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvorfor gaber man..??
  • #1   28. apr 2009 Forskellige forklaringer
    Der er forskellige måder at anskue og forklare gab på.

    På den ene side er gab en kompleks refleks, der både har med vågenhed kontra træthed at gøre, og som er en strække-refleks.

    »Når vi ikke har bevæget vores ben et stykke tid, så får vi lyst til at strække dem. Det samme sker med ansigtsmusklerne, dem vil vi også strække efter en længere uvirksom periode. Det sker når vi gaber, så strækker vi blandet andet kæbemusklerne.«

    VIDSTE DU
    Når vi gaber går en refleks i gang, hvor vi trækker vejret dybt, åbner munden kraftigt så vi strækker trommehinden, hvorpå vi udånder luften igen.

    Hvis man både gaber og strækker kroppen på samme tid, kaldes det pandiculation.

    Hos dyr kan gab fungere som et advarselssignal. Selveste Charles Darwin observerede at bavianer gabte og blottede deres tænder for at advare fjender.

    Man har observeret at siamesiske kampfisk gaber lige før de går til angreb, marsvin gaber også for at demonstrere dominans eller vrede.

    Pingviner bruger gabet som en del af parringsritualet.

    kilde: wikipedia


    En anden måde at anskue gab på er, at se nærmere på, hvad der sker i hjernen, når vi gaber. Her fortæller Poul Jennum at gab giver følelsen af velvære. Det er fordi gabet og strækket udløser dopamin, som populært sagt er hjernens velværestof. Dopaminen spiller en vigtig rolle i en sygdom som Parkinson, hvor den del af hjernen nedbrydes, som producerer dopamin. Manglen på dopamin får parkinsonpatienter til blandet andet at ryste ubehersket, men de holder også op med at gabe.


    »Gabet påvirker mange forskellige dele af hjernen, og ligesom smil og surhed så smitter gab også, men heller ikke her ved vi præcist hvorfor. Det har sikkert haft en vigtig social funktion gennem menneskets udvikling. Sluttelig mener man, at gabet øger blodgennemstrømningen af hjernestammen. Og derved giver det mere energi til den del af hjernen.«

    Vi takker Poul Jennum for svaret og sender fluks et par t-shirts til Clara og Ester.



  • #3   28. apr 2009 det er ikke lægens bord det her smiley

  • Jakob N .
    Jakob N . Tilmeldt:
    aug 2007

    Følger: 12 Følgere: 11 Svar: 451
    #4   28. apr 2009 lægens bnord har os forklaret det både med, manglende ilt til hjernen, og at det er noget fra hulemands tiden med en form for kommunikation... det smitter jo, så kan vel ik udelukkende være pga ilt =)

  • #5   28. apr 2009 Gab smitter IKKE!

    Mythbuster har testet det igennem og den myte er busted


  • #6   28. apr 2009 Det gør det heller ikke det er en psykologisk effekt.



  • #7   28. apr 2009 lad nu være med at tro på alt fra mythbusters.

  • #8   28. apr 2009 så tandlægen kan komme til.....

  • Jakob N .
    Jakob N . Tilmeldt:
    aug 2007

    Følger: 12 Følgere: 11 Svar: 451
    #9   28. apr 2009 Pfff, prøv når du sidder med et par kammersjukker sidst på natten, og begynd at gabe tilfældigt.. nogle af dem skal nok følge trop =)

  • #10   28. apr 2009 Hvad er det man ikke skal tro på fra mythbuster ? de har jo ikke nogen indsigelse i resultatet...

  • #11   28. apr 2009 som sagt en psykologisk effekt.

    Det er jo heller ikke unormalt, at ser man noget med kryb eller snakker om lus og lopper, kan det ofte forkomme at kroppen begynder at klø eller være irreteret, dette er jo ikke fordi vi bliver smittet.
    Det er psykologisk.


  • #12   28. apr 2009 mythbusters tester på et utrolig primitivt plan, mange af deres forsøg kan testes igen med andet resultat, ofte har de en mening om deres myte før de går igang med at teste den, hvilket gør de ikke kan holde sig neutrale til myten og det kan ændre det faktiske resultat af myten.

    Lidt ligesom at læse EB.dk


  • #13   28. apr 2009 De bliver jo desværre nød til at gøre det på et forholdsvis primitivt plan for at lave et tv show som er interesant, dog syntes jeg de er gode til at holde sig neutralt, eller ændre deres syn på tingene når de har testet tingene igennem.

  • #14   28. apr 2009 Som the King siger.

    så jo se smitter det sku ofte , hvis først en gaber så gør den næste det tit også , det samme gælder at hoste.

    og den med man mangler ilt er den begrundelse man høre oftes smiley


  • #15   28. apr 2009 Hmm.... Nu har jeg gabt 3 gange bare ved at læse denne tråd : )

  • #16   28. apr 2009 Mic b siger bare, man skal ikke tro på alt fra mythbusters, ikke at den test de lavede her var rigtig, men jeg husker noget om de kun brugte ca.5 personer i samme rum og Grant blev vist sendt ind i rummet og skulle fake et gab og de andre forsøgs personen reageret ikke på dette, så om det er at buste myten ved jeg ikke helt.

    Som så mange ting i tv skal man tage det med et gram salt.

    for at blive smittet skal man jo "fange" noget, i form af partikler eller oganismer og det tror jeg nu altså ikke man gør ved et gab så derfor smitter det altså ikke.


  • #17   28. apr 2009 der er faktisk rigtig mange der bruger det at gabe ved hundetræning har selv prøvet det med vores hund og det virker faktisk.

  • #18   28. apr 2009 Mythbusters.. Enten så er de godt dumme, eller også så skjuler de den virkelige verden smiley

  • #19   28. apr 2009 Man gabber, fordi det man kigger på er røv kedligt .

Kommentér på:
Hvorfor gaber man..??

Annonce