{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.665 visninger | Oprettet:

Japan giver fornyet tro på atomkraft {{forumTopicSubject}}

Japan giver fornyet tro på atomkraft
By Hedegaard | March 15, 2011

Der tales meget om katastrofen i Japan. Faktisk er den ikke så slem, som medierne antyder, men dernæst er den beviset på, at atomkraft er vejen frem.

Først den tekniske

Efter at have læst en omfattende artikel om den måde anlægget fungerer på, er jeg ikke bekymret. Den er ikke skrevet af en ekspert på området, men vedkommende er dog ingeniør og forsker ved MIT, hvis afdeling for atomfysik og ingeniørvidenskab lader til at bakke artiklen op. En lignende gennemgang findes også på dansk. Samme forfatter, min gode bekendte Kian Conteh, har ligeledes begået et indlæg om radioaktivitet, hvor forskellige værdier sættes i perspektiv. Kian skriver:

En banan på 150 g leverer 520 picocurie stråling, hvilket er nok til at lastbiler med bananer jævnligt udløser alarmen på toldernes sensorer, der leder efter atomsmuglere til USA. Efter atomulykken på Tremileøen sporede man radioaktiv iod i mælk, der afgiver 20 picocurie pr. liter hvilket svarer til at skære en banan i 26 stykker og spise en af dem.
Three Mile Island er i øvrigt blot en af mange nedsmeltninger, den mest kendte, selvfølgelig, er Tjernobyl, som også er den eneste egentlige katastrofe.

Som supplement til Kians nævnte værdier kan jeg uddybe med, at man inhalerer 0,04 picocurie med hver smøg, og at en hjerne- eller leverscanning svarer til 1.000.000.000 picocurie. Sagt på en anden måde: Hvis jordens naturlige baggrundsstråling svarer til prisen på en hamburger med sodavand, så svarer en smøg en en enkelt pomfrit og en hjernescanning til prisen på en motorvej fra København til Madrid, 4.000km. Begge dele ufarligt.

Strålingen ved ulykken i Japan er så lav, at den medarbejder, der har været værst udsat, er blevet udsat for, hvad der svarer til godt 16 års naturlig baggrundsstråling og får dermed ikke åbenlyse symptomer, skriver Times.

Dernæst til sammenligningsgrundlaget

Modstanden mod en bestemt energiform må vurderes relativt, dvs. ikke vurderes i sig selv men i sammenligning med de andre muligheder, der er for energiforsyning. I den forbindelse kan det kun undre, at atomkraft ikke bare er frygtet men ofte forhadt. Se på alternativerne:

Olie

■Der bruges godt 90 gram at fremstille 1kWt
■Det er håbløst forurenende, særligt gennem udledelse af CO2 i atmosfæren.
■Det er nemt at arbejde med også i små anlæg som f.eks. biler, og erfaringerne er store
■Risikoen for ulykker er ikke ubetydelig, og når det går galt, skader det miljøet betragteligt.
Brint:

■Der bruges ca. 30 gram til at fremstille 1kWt
■Det forurener ikke, men fremstillingen gør typisk i høj grad, da Brint skal udvindes
■Sværere at arbejde med end olie, særligt i mindre anlæg, begyndende erfaringer
■Ulykker kan ske, bl.a. da der er tale om en gas.
Solceller:

■Det tager 0,01m2 solcelleanlæg 1 år at fremstille 1kWt – der er dog mange forskellige typer
■Det forurener ikke, men optager relativt meget plads
■Ustabil som forsyningskilde, ringeudnyttelsesgrad
■Lav risiko for ulykker og kun at ringe omfang
Vindmøller:

■Det tager ca. 7 sekunder at produce 1kWt – typisk mølle, udregnet som gennemsnit af typisk årlig drift
■Det forurener ikke, men generer eventuelle omkringliggende beboelse og natur
■Yderst ustabilt som forsyning – kan ikke stå alene, umulig til brug i f.eks. biler
■Lav risiko for ulykker, dog kan afrevne møllevinger forsage store skader.
Atomkraft:

■Der bruges ca. (1/21889) gram til at fremstille 1kWt
■Der forurener ikke, men opbevaringen af affaldsprodukter kræver sikre områder
■Det er relativt nemt at arbejde med, dog problemer ved mindre anlæg
■Ulykker kan ske, men moderne anlæg er følgeskaderne begrænsede
Bemærk i den her forbindelse, at jordskælvet i Japan – som er blandt fem(!) værste, der er registreret nogensinde – og den medfølgende flodbølge ville have revet enhver vindmølle til jorden, ligesom brint- og olieanlæg ville have lidt samme eller værre skæbne end atomkraftværket – som der altid er enorme krav til. Dertil kommer, at værkets reaktorer er taget i brug mellem ’71-’79 og er dermed alle over 30 år gamle.

Konklusionen

En ting er, at nogen ønsker at satse på f.eks. vindmøller. Det er ikke uforståeligt, men vindmøller kan ikke stå alene. Der skal permanentfungerende energiforsyning til. Her vælger selvsamme politiske røster ofte at gå imod atomkraft og påstå, at dette ikke løser problemerne med fossile brændstoffer. At en overgang til atomkraft ligefrem ville være skadelig, fordi det fjerner fokus fra det vigtige: vedvarende energi.

Man må undres og spørge sig selv hvorfor? Hvorfor ønsker nogen i den politiske debat at være imod en ren og enormt kraftig energikilde og i stedet insistere på at alles baghave skal fyldes med larmende og æstetisk generende vindmøller?

Jeg undres…


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Japan giver fornyet tro på atomkraft
  • #1   17. mar 2011 Fordi atomenergi ER en farlig kilde. Udslip kan have kollosale konsekvenser, se bare tjernobyl og hvad der KAN blive følgevirkninger af Fukushima.
    UD over det så se på følgevirkningen og drabstal af Heroshima og nagasaki bomberne. (Det er bomber men stadig atom energi)

    Vindmøller er bare langt fra så farlige og afrevne møllevinger er sjældnere end den stærke baggrundsstråling der konstant kommer fra kraftværker.

    Desuden er de ofte placeret langt fra bebyggelse modsat atom anlæg.

    Og så er der terrorismen, de kan ikke gøre så skide meget ved vindmøller smiley


  • #2   17. mar 2011 Hvad jeg dog ikke forstår er hvorfor man ikke satser lidt mere på bølgekraft.
    Gratis og nemt tilgængelig naturkilde.

    Enlæg er langt nok ude til ikke at genere badegæster men tæt nok på land til ikke at genere skibe.

    Bygning er dyrt men vedligeholdelse er nemt og billigt.


  • #3   17. mar 2011 Carsten: værker som det i Tjernobyl bliver ikke lavet mere. De japanske kraftværker er bygget så de ikke kan eksplodere. Selv kulkraftværker yder langt større radioaktiv forurening i luften end a-kraft.

  • #4   17. mar 2011 Tror sol energi er fremtiden smiley der er mindre vedligeholdelse..vindmøller? tror jeg ikke på giver nok.

  • #5   17. mar 2011 Jeg syntes også det er dumt at gå så meget over gevind fordi at der er sket et uheld i Japan. Se bare hvordan de vil lukke værker i tyskland,, altså der bliver da vel ikke mange jordskælv der?

    Jeg syntes at det svare til at ban´ne biler fordi at et par stykker køre galt..

    Men jeg fortrækker nu alligevel vindmøller:)

    VW: Altså pt. giver vindenergi da meget mere end solenergi?



  • #6   17. mar 2011 Jeg vil give Rune ret, a-kraft er slet ikk så farligt.. Jeg kan ikke se hvad vi skal bruge flere vindmøller og for den sags skyld bølgemaskiner til, når vi aligevel eksportere alt den strøm som vindmøllerne producere...

  • #7   17. mar 2011 Kristian K Grunden til at de vil lukke værker i tyskland, er fordi de er ved at være forældede! det har intet med katastrofen i Japan at gøre, det blev besluttet langtid før, at de få værker skulle lukkes ned, rent tilfælde at de blev lukket få dage efter katastrofen:)

  • #8   17. mar 2011 Alle der er i den atomkraftværk i Japan de regner ikke med at leve så længe de dør om et par måneder eller år! Fordi de har været udsat for en høj stråling! Så der skal heller meget til for at rydde Sjælland hvis man fx har atomkraftværk og der sker lign ulykke! smiley

  • #9   17. mar 2011 Samme historie gang på gang, kritikerer bliver ved med at råbe ulven kommer til sidst er befolkningen så bange for at ulven kommer også må man lukke ned.

    Med jordskælvet her fik kritikerne verden over, mere benzin til bålet også ryster lande, som overhovedet ikke har jordskælv (i samme kaliber) i bukserne og lukker deres reneste energi tiltag ned...



  • #10   17. mar 2011 Japan har sagt ja til et risikosamfund, og det lever de så også! Velvidende at der kan forekomme jordskælv i deres land, pga lithosfære pladerne ligger lige rundt og under Japan!

    De har selv sagt ja til det, nu må de så os tage risikoen.. Enhver idiot ved jo det er jordskælvszone i Japan smiley


  • #11   17. mar 2011 = ATOMKRAFT ER SATME NOGET LORT!! det er alt alt for farligt at lege med...

    Tænk hvis det lige sprænger i Sverige eller Tyskland... ja så bliver vi skam os påvirket af det gutter.. og så ville i nok ikke tænke sådan som mange af jer gør...


  • #12   17. mar 2011 Martin C... jamen så sys jeg da du skulle tage ned til Japan og hjælpe de 50 helte med at fikse deres problem.. nu hvor du sir det ikke er farligt!



  • #13   17. mar 2011 Jeg siger ikke at situationen i Japan er helt ufarlig. Men hvis vi skal have a-kraft i danmark, vil der højest sandsyneligt ikke være risiko for et jordskælv. Problemet er opstået på grund af de katastrofer landet nu har haft. Der er jo lang større sikkerhed ved de nye a-kraftværker..

  • #14   17. mar 2011 Folk reagerer så kraftigt(negativt) fordi man fysisk kan se problemet, anlæggets sekundære springer, som er stort set ufarligt.

    De selvsamme mennesker kan ikke se det reelle forurenings problem som er de kul og olie fyrede krafværker, det er bare en langsom proces som har indflydelse på 6 milliarder mennesker, vandstanden kan ende med at stige 50 meter på lang sigt. Så er et tab på lad os sige 20.000 mennesker "ingenting" i forhold til at jorden er ved at blive kvalt i Co2 og vi bruger jordens resourcer alt for hurtigt..?

    Iøvrigt er der ikke mere stråling fra et A-kraft værk end fra et fjernsyn..

    I USA dør der 50.000 i trafikken hvert år, 125 om dagen, derfor forbyder man jo heller ikke biler, osv osv..


  • #15   17. mar 2011 Thomas F... håber da du selv kan se hvor langt ude det der lyder? smiley

  • #16   17. mar 2011 Det der stråling der kommer fra de forskællige ting er overhovedet ikke til sammeligning...!!!

    I røgalarmer er der er radioaktivitet men det er ikke et så farlig stof.

    Hvis man går ind i det periodiske system er der mange ting der er radioaktive. Jeg mener det er URAN de bruger på sådan nogle værker. og det noget skidt...

    Man kan jo heller ikke sige at frugt er frugt, der er sku da os foreskæl på en banan og et æble.

    Affaldet fra de der værker kan ikke nedbrydes, det tager vist mange tusinde år for naturen at nedbryde selv små mængder.






  • #17   1. dec 2012 Olieforbrug

    SEARCH ALL
    FACTS & STATISTICS Advanced view
    Search encyclopedia, statistics and forums:


    (* = Graphable)


    Energy Statistics > Oil > consumption (most recent) by country

    Showing latest available data. Select another time period:
    Rank Countries Amount Date

    # 1 United States: 18,690,000 bbl/day 2009
    # 2 China: 8,200,000 bbl/day 2009
    # 3 Japan: 4,363,000 bbl/day 2009
    # 4 India: 2,980,000 bbl/day 2009
    # 5 Russia: 2,740,000 bbl/day 2010
    # 6 Brazil: 2,460,000 bbl/day 2009
    # 104 Brazil: 12.484 bbl/day per 1,000 peopl 2007

    er det kun mig der syntes USA bruger liiiidt for meget .. med deres forbandede store v8 / v12 motorer .. skider på resten af verden som jeg ser det ..


  • #18   1. dec 2012 Synes det farligste ved Uran er Iran...eller er det omvendt?

  • #19   1. dec 2012 tror sku den går begge veje

Kommentér på:
Japan giver fornyet tro på atomkraft

Annonce