{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
8.942 visninger | Oprettet:

skat - for danske i tyskland? {{forumTopicSubject}}

Fandt dette på www.pendlerinfo.org

så har i lidt mere læsestof.


Skat
Forskellen mellem det danske og det tyske skattesystem ligger i hovedsagen i at de sociale ydelser (pensioner og sygesikring) i Danmark betales via skatten, medens man i Tyskland betaler disse sociale ydelser via særlige bidrag ud over skatten.
Dette vil i første omgang se ud som om der er en stor forskel på skatten i de to lande, men totalt set er forskellen ikke så stor.

Skatter i Danmark, generelt

Man betaler skat af sin indkomst både til kommunen, amtet og staten. Medlemmer af den danske folkekirke betaler desuden kirkeskat.

Skatten er baseret på et nettoprincip, hvilket betyder at forskellige udgifter (fradrag) kan fratrækkes den samlede indkomst.

A-indkomst: løn, dagpenge, pensioner, honorarer, statens uddannelsesstøtte (SU) mv.
B-indkomst: gælder typisk selvstændige erhvervsdrivende, underholdsbidrag, børnebidrag mm.
Kapitalindkomst: diverse renteindtægter minus diverse renteudgifter.
Personlig indkomst: i denne indgår A-indkomsten plus værdien af fri bolig, bil, telefon og andre personalegoder minus bidrag op til 43.100 kr. (i 2007) til pensionsordninger man selv har tegnet.
Ligningsmæssige fradrag: udgifter til befordring mellem hjem og arbejde, faglige kontingenter mm.
Til kommuner og amt (fra 2007 Region Syd hvor der betales sundhedsafgift) betaler alle den samme skatteprocent, der nu er gældende for den kommune og det amt du er bosat i, dvs. at skatteprocenten altså ikke er bestemt af hvor høj en indkomst man har (proportionalskat).

Skatten til staten derimod stiger derimod i takt med indkomsten (progressiv skat).

Fuld skattepligt til Danmark foreligger når,

man har bopæl i Danmark eller
man opholder sig i Danmark i mindst 6 måneder i sammenhæng (183 dage).
Begrænset skattepligt til Danmark foreligger når,

man har indtægter i Danmark uden at bo der, dvs. at man skal betale dansk skat af disse indtægter, hvorimod man er fuldt skattepligtig af indtægterne i bopælslandet.
www.borger.dk>> Penge, skat og pension >> Skat >> Indkomstskat mv.
www.borger.dk>> Penge, skat og pension >> Skat >> Beregning af skat
www.eures-kompas.eu

Skatter i Tyskland, generelt

Forskellen mellem det danske og det tyske skattesystem ligger i hovedsagen i at de sociale ydelser (pension og sygesikring) i Danmark betales via skatten, hvorimod man i Tyskland betaler disse sociale ydelser (Altersrente, Krankenversicherung, Pflegeversicherung, Solidaritätsbeitrag und Arbeitlosenversicherung) via særlige bidrag ud over skatten.

Dette vil i første omgang se ud som om der er en stor forskel på skatten i de to lande, men totalt set er forskellen ikke så stor.

I Tyskland findes 6 forskellige skatteklasser (Lohnsteuerklassen) nemlig:

Skatteklasse I: enlige, skilte, gifte som lever permanent adskilt samt enker og enkemænd under visse omstændigheder.

Skatteklasse II: personer fra skatteklasse I indplaceres i skatteklasse II når vedkommende har krav på et (Haushaltsfreibetrag) når der på bopælsadressen er tilmeldt mindst 1 barn som modtager børnetilskud (Kindergeld) eller børnefradrag (Kinderfreibetrag). Der må kun være tilmeldt en voksen på bopælen.

Skatteklasse III: er for gifte arbejdstagere hvor kun den ene ægtefælle har lønindtægt eller ægtefællen indplaceres i skatteklasse V. Forudsætning er yderligere, at ægteparret ikke lever permanent adskilt og har bopæl i Tyskland.

Skatteklasse IV: gælder kun for gifte, når begge ægtefæller er fuldt skattepligtige, bor i Tyskland, ikke lever permanent adskilt og begge ægtefæller er lønmodtagere. Størrelsen af skatten er lig med skatteklasse I.

Skatteklasse V: gælder for gifte som opfylder betingelserne for skatteklasse IV, når arbejdstagerens ægtefælle efter ansøgning begge ægtefæller får skatteklasse III.

Skatteklasse VI: gælder for det andet og ethvert yderligere af arbejdstagerens skattekort, som benyttes når man har flere arbejdsgivere. Her i denne skatteklasse gives ingen fradrag, da disse allerede er udnyttet ved det første skattekort.


Skatter for grænsependlere, specielt

Personer med bopæl i Danmark og arbejdssted i Tyskland
Grænsependlere, som bor i Danmark og arbejder i Tyskland, er begrænset skattepligtige til Tyskland af denne lønindkomst.

www.skm.dk/publikationer/notater/600.html
I den dansk-tyske DobbeltBeskatningsOverenskomst tages der højde for, at den samme indtægt ikke kommer til beskatning i mere end i et land.

www.skm.dk/love/dbo/?group=T
Personer der er bosiddende i Danmark og ønsker at tage arbejde i Tyskland bør derfor forhøre sig om deres personlige forhold hos begge landes skattemyndigheder.

www.skm.dk/om_ministeriet/skattecentre
www.finanzamt.de
Den tyske arbejdsgiver skal bruge en attest fra den kompetente skatteforvaltning (Finanzamt), for at kunne trække skat af lønindkomsten.
Man skal selv sørge for skaffe denne attest (Bescheinigung), enten en attest for begrænset skattepligtige lønmodtagere (Bescheinigung für begrenzt steuerpfligtige Arbeitnehmer) eller en attest vedr. fradrag af lønskat ved bevilget ubegrænset indkomstskattepligt (Bescheinigung für den Lohnsteuerabzug bei Antrag unbeschränkter Einkommenssteuerpflicht).
Denne attest udstedes kun for et år ad gangen og skal derfor søges hvert år.

Lønmodtagere, der er begrænset skattepligtige, bliver indordnet i skatteklasse I men kan efter ansøgning, vælge at blive at blive behandlet som fuldt skattepligtige, hvilke betyder ligestilling med lønmodtagere, som bor i Tyskland. Man kan kun en gang årligt ændre sin skatteklasse, men kan udligne skatten, ligesom man gør i Danmark ved at indsende en selvangivelse, ved i Tyskland at indsende en ”Steuererklärung” en gang årligt.

Eksempel 1:
En grænsependler, der er dansk statsborger eller statsborger i et andet EU-land, lønmodtager i Tyskland, gift og bor sammen med sin ægtefælle i Danmark. Ægtefællerne kan søge om at blive behandlet som fuldt skattepligtige, når størstedelen af deres indkomst tjenes i Tyskland. Dette er tilfældet, når begge ægtefæller samlede udenlandske indkomst ikke overstiger 12.272,00 EUR eller 10 % af ægtefællernes samlede indkomst.
Her kan grænsependlerne så anvende de lovbestemte muligheder for fuldt skattepligtige til at nedsætte skatten af den tyske indkomst.
Skatteprocenten afhænger især af den såkaldte splitting-sats, der er mere fordelagtig for ægtepar.

www.eures-kompas.eu
Personer med bopæl i Tyskland og arbejdssted i Danmark
For grænsependlere, som bor i Tyskland og arbejder i Danmark, sker den danske skatteberegning normalt efter reglerne for begrænset skattepligtige, hvilket betyder at skattepligten kun omfatter den danske lønindkomst og at der kun kan fradrages udgifter, der knytter sig til denne lønindkomst.

De vigtigste ligningsmæssige fradrag er:

- Udgifter til befordring mellem hjem og arbejde
- Faglige kontingenter

Normalt er betingelserne for at få fuldt personfradrag, at man har arbejdet i Danmark et helt kalenderår, men ifl. Lov nr. L 206 som blev vedtaget i folketinget den 2. juni 2006 får personer, der er begrænset skattepligtige i Danmark i en kortere periode ned et år, mulighed for at vælge at få et dansk personfradrag kombineret med, en helårsomregning af deres delårsindkomst. Helårsomregningen medfører, at indkomsten for den del af året, hvor den pågældende har været begrænset skattepligtig til Danmark, bliver omregnet til et helt års indkomst, hvorefter der beregnes en helårsskat. Helårsskatten nedsættes herefter forholdsmæssigt, så det sikres, at personen kun kommer til at betale skat af den del af den beregnede helårsskat, der forholdsmæssigt falder på den periode, hvor personen var begrænset skattepligtig til Danmark. Hvis personen vælger ikke at få et dansk personfradrag kombineret med en helårsomregning vil beskatningen ske efter gældende regler. dvs. på baggrund af den faktiske delårsindkomst uden helårsomregning og personfradrag.

Loven medfører herudover, af fradragsretten for bidrag til arbejdsløshedsforsikring udvides til alle begrænset skattepligtige personer samt alle fuldt skattepligtige personer, som efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst anses for hjemmehørende i udlandet. Efter gældende regler gives der kun fradrag til fuldt skattepligtige personer, der ikke anses for hjemmehørende i udlandet efter en dobbeltbeskatningsoverenskomst, samt til personer, der er omfattet af de såkaldte grænsegængerregler. Det vil sige personer, der har mindst 75 % af deres samlede globale indkomst i form af løn m.v. fra Danmark, og som vælger at blive omfattet af grænsegængerreglerne.
Denne særlige beskatning medfører, at der i den danske indkomstopgørelse kan fratrækkes f. eks. tyske renteudgifter og bidrag til arbejdsløshedsforsikring.
Som gift grænsependler vil man derudover have fordele i skatteberegningen, når ægtefællen er uden indkomst eller med en lav indkomst.
Grænsependlerfradraget bortfalder, når man vælger denne særlige beskatningsregel.

I hvert enkelt tilfælde bør man søge hjælp hos vedkommende myndigheder.

www.skm.dk/om_ministeriet/skattecentre
www.finanzamt.de
Man skal selv sørge for at skaffe sig et skattekort. Dette gøres ved at man inden første lønudbetaling retter henvendelse til det skattecenter som arbejdsgiveren hører under.

www.skm.dk/om_ministeriet/skattecentre
På skattecenteret fås både et personnummer, som skal anvendes ved al henvendelse til de offentlige myndigheder, samt ovennævnte skattekort, som afleveres til arbejdsgiveren, således at denne kan trække skat af lønnen.

Får man ikke et skattekort skal arbejdsgiveren trække 60 % af lønnen uden fradrag.

www.eures-kompas.eu

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
skat - for danske i tyskland?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce