Guide til synsrapporter

Når du overvejer at sælge din bil, er det en god idé at have synsrapporten klar. Dette sikrer, at potentielle købere får værdifuld indsigt i bilens tekniske tilstand, hvilket kan fremme tilliden og gøre salgsprocessen mere gnidningsløs

Når en bil er blevet synet, bliver der udfyldt en synsrapport, som lister eventuelle fejl og mangler på bilen. Fejl defineres som ting på bilen, der ikke lever op til lovens krav. Hvis din bil får synsresultatet ‘godkendt’, er der ikke fundet fejl på køretøjet, som har betydning for miljø eller færdselssikkerheden.

https://www.tjekbil.dk/synsrapporter

Men hvis en bil er blevet godkendt, er det dog ikke ensbetydende med, at bilen er fejlfri eller godt vedligeholdt. Det betyder bare, at bilen lever op til de helt basale lovmæssige krav. Der bliver ikke taget stilling til kosmetiske fejl eller lignende under synet.

Du kan dog få servicebemærkninger med i rapporten. Disse bemærkninger kan fx vedrøre forhold, som ikke umiddelbart udgør en sikkerhedsrisiko, men som på længere sigt kan have indflydelse på sikkerheden. En servicebemærkning har ingen betydning ift. om din bil bliver godkendt, men er blot et godt råd, som du selv bestemmer, hvordan du vil forholde dig til.

Godkendt til syn

Dit køretøj kan få følgende forskellige synsresultater:

- godkendt (du behøver ikke foretage dig mere ift. synet)
- betinget godkendt (der er fundet fejl eller mangler, som du selv skal sørge få at få udbedret, før bilen er lovlig - men bilen skal ikke til omsyn)
- kan godkendes efter omsyn (der er konstateret større fejl som skal udbedres, og din bil skal efterfølgende til omsyn)
- Ikke godkendt (hvis en bil får resultatet ‘køretøj er ikke godkendt’, bliver der sendt en besked til SKAT fra synsvirksomheden og politiet informeres om, at køretøjets plader skal inddrages. Du må ikke køre videre i bilen, og synshallen skal desuden bede om, at nummerpladerne bliver klippet)

Syn eller test?

Et syn er en vurdering af bilens tilstand på kontroltidspunktet, men tager ikke højde for fremtidige problemer med biler, som fx rustangreb eller lignende. Hvis du er bekymret ift. fremtidig brug af bilen, kan du få lavet en brugtbilstest (kan bl.a. blive foretaget hos FDM). Her bliver der lavet en total bedømmelse af bilens stand og dens økonomiske værdi. En sådan test kan særligt anbefales, hvis du overvejer at købe en dyr brugt bil.

Synsregler

I Danmark skal din bil synes hvert andet år, fra den er fire år gammel. Trafikstyrelsen sender normalt en indkaldelse til din e-boks ca. 8 uger inden deadline for dit bilsyn, så du bliver informeret i god tid. Hvis en bil er over 40 år gammel, og er registreret til veterankørsel, skal den kun synes hvert 8. år, men må til gengæld kun benyttes til lejlighedsvis kørsel.

Se syn af bil

Gode tips

Opbevar din synsrapport i handskerummet. Så er den let tilgængelig, hvis du eksempelvis bliver standset ved en rutinekontrol. Mister du din rapport, kan du hente en ny på trafikstyrelsens hjemmeside.

Hvis du gerne vil tjekke en bil, og se en synsrapport via nummerpladen, kan du hurtigt og nemt lave et opslag lige her: www.bilgalleri.dk/nummerplade - du kan også tjekke restgæld, kilometertal og lignende.

Læs om synshaller

Annonce